Waarom heb ik meer tijd nodig om alles te verwerken?

2023-06-06
ZoMa Opleidingen

Voel jij je ook soms overweldigd door de stress van het dagelijkse leven? Voor sommige mensen lijkt het alsof ze meer tijd nodig hebben om alles te verwerken. Misschien herken je dit gevoel wel bij jezelf. Maar waarom hebben sommige mensen meer tijd nodig om informatie te verwerken en hoe komt het dat ze overweldigd kunnen raken door alledaagse situaties? In dit artikel bespreken we mogelijke verklaringen en oplossingen, zoals holistische therapie. Lees verder!

Wat is verwerkingstijd?

Voordat we ingaan op de redenen waarom sommige mensen meer tijd nodig hebben om informatie te verwerken, moet je begrijpen wat we bedoelen met "verwerkingstijd". Verwerkingstijd verwijst naar de tijd die het kost om informatie, prikkels en ervaringen te absorberen, te begrijpen en ermee om te gaan. Voor sommige mensen gaat dit proces sneller en soepeler, terwijl anderen meer tijd en energie nodig hebben om dezelfde informatie te verwerken.

Hoogsensitiviteit en verwerkingstijd

Een van de mogelijke verklaringen voor de behoefte aan meer verwerkingstijd is hoogsensitiviteit. Hoogsensitieve personen hebben een gevoeliger zenuwstelsel, waardoor ze diepgaander en intenser reageren op prikkels en informatie uit hun omgeving. Ze nemen subtiele nuances waar die anderen mogelijk niet opmerken, en dit kan leiden tot een intensere en langdurigere verwerking van informatie. Hoogsensitieve personen hebben vaak behoefte aan tijd alleen om prikkels te verwerken en overstimulatie te voorkomen. Ze hebben meer tijd nodig om situaties te verwerken, emoties te begrijpen en te reflecteren op hun ervaringen. Het kan zijn dat ze na een drukke dag meer tijd nodig hebben om tot rust te komen en weer op te laden. Deze behoefte aan verwerkingstijd is essentieel om een evenwichtige en gezonde emotionele toestand te behouden.

Informatie-overload en cognitieve belasting

Een andere reden waarom mensen meer tijd nodig kunnen hebben om alles te verwerken, is de overvloed aan informatie waaraan we dagelijks worden blootgesteld. In dit digitale tijdperk hebben we constant toegang tot nieuws, social media, e-mails en andere vormen van communicatie. Deze constante stroom van informatie kan overweldigend zijn en leiden tot cognitieve belasting. Cognitieve belasting verwijst naar de mentale inspanning die nodig is om informatie te verwerken. Als we te veel informatie tegelijkertijd proberen te verwerken, kan dit leiden tot stress en mentale vermoeidheid. Het kost simpelweg tijd en energie om al deze informatie te verwerken en een betekenisvol begrip te ontwikkelen.

Omgaan met de behoefte aan meer verwerkingstijd 

Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan. Je moet je eigen grenzen kennen en deze duidelijk communiceren naar jezelf en anderen. Zeg zonder angst nee tegen verzoeken die je overweldigen en bescherm je tijd en energie voor wat echt belangrijk voor je is. Daarnaast is het essentieel om prioriteiten te stellen en te focussen op wat echt noodzakelijk is, om zo je energie en aandacht beter te verdelen en overbelasting te voorkomen. Werk aan stressmanagement door gezonde methoden toe te passen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap, ontspanningstechnieken en activiteiten die plezier en voldoening geven. Je zou ook kunnen kiezen voor holistische therapie, waarbij het welzijn op een holistische manier wordt benaderd en aandacht wordt besteed aan de geest, het lichaam en de ziel. Verschillende vormen van holistische therapie, zoals mindfulness, meditatie, acupunctuur, aromatherapie en chiropractie, kunnen je emotioneel, mentaal, fysiek en spiritueel weer in balans brengen.