.

In een notendop

Totaal-aanpak


Zo’n 175 jaar geleden ontwikkelde arts & wetenschapper Samuel Hahnemann de klassieke homeopathie, voortbouwend op nog veel ouder gedachtengoed. Een stof die bepaalde symptomen kan opwekken, is in staat diezelfde verschijnselen te genezen. Dit wordt het gelijksoortigheidsprincipe genoemd. Eigenlijk betekent dat, dat het gelijke het gelijkende kan genezen. Daarom gaan we op zoek naar een middel dat zo goed mogelijk bij je past. Homeopathie is een echte totaal-aanpak en omvat de hele mens.

De oorzaak aanpakken


De klassieke homeopathie is uitgegroeid tot een natuurlijke en holistische geneeswijze, die een volwaardige plaats verdient naast de reguliere geneeskunde. In plaats van ziektesymptomen te bestrijden, krijgt het lichaam een duwtje in de rug om zichzelf van binnenuit te helen. Door het zelfgenezend vermogen te stimuleren wordt het immuunsysteem sterker en neemt de vitaliteit toe. Homeopathie pakt zo de oorzaak van klachten aan. Als complementaire (aanvullende) behandeling heeft de homeopathie dus veel te bieden. Ook kan de homeopathie soms een prima alternatief zijn voor een reguliere behandeling.

Placebo?


Sommige mensen denken dat je in homeopathie moet geloven. Maar eigenlijk kent elke behandeling een placebo-effect. Dat is bij een reguliere behandeling niet anders. Wat het verschil maakt is dat homeopathie het ook heel goed doet bij baby’s en dieren. Een ander misverstand is dat homeopathische middelen langzaam werken, maar niets is minder waar. Als er snel effect gezien moet worden, bijvoorbeeld bij een acuut ontstekingsbeeld, kan een middel razendsnel aanslaan. Zo kunnen we vaak een behandeling met antibiotica voorkomen.

Geen vervelende bijwerkingen


De gebruikte stoffen zijn vrij van chemische bijwerkingen, en uitgebreid getest op gezonde mensen in plaats van op dieren. Echter ‘baat het niet, dan schaadt het niet’, gaat hier toch niet op. Homeopathie vraagt altijd om deskundige begeleiding. Er wordt gewerkt met hoge potenties die niet te vergelijken zijn met de zelfhulpmiddelen uit de drogist. Een klassiek homeopaat heeft minstens een 6 jarige studie op hbo-niveau achter de rug en is eigenlijk nooit uitgeleerd.