Vaccineren, wat is wijsheid?

Weerstand?

Tegenwoordig stellen steeds meer ouders zich de vraag of het niet allemaal wat veel van het goede wordt. Vaccineren heeft zeker voordelen. Difterie, polio en tetanus kun je beter niet krijgen. Toch is het onzinnig om de ogen te sluiten voor de nadelen. Met een onrijp en nog kwetsbaar immuunsysteem lukt het niet álle kindjes om een adequate respons te geven op de massieve prikkeling van het specifieke afweersysteem. In plaats van het snel opbouwen van de algemene afweer, wordt het kind nu gedwongen om zich met de specifieke afweer voor de gevaccineerde ziekten bezig te houden. Bij deze kindjes zie je dan soms chronische klachten ontstaan van verminderde algemene weerstand, of erger. Deze klachten kunnen optreden kort na de vaccinatie, maar ook weken of maanden later, zodat er niet altijd een link gelegd wordt.

Welles nietes?

De beslissing van wel of niet deels vaccineren ligt bij de ouders. Daarom is het van groot belang dat ouders goed geïnformeerd worden. De keuze is gelukkig niet zo zwart/wit als het lijkt. Een informatieve website over vaccinatieproblematiek is die van de inmiddels overleden arts-homeopaat Tinus Smits. Daar vind je alle voors & tegens van inenten plus diverse aanbevelingen ter preventie. Ook de NVKP, de landelijke vereniging voor kritisch prikken is informatief.

Homeopathische begeleiding

Uit onderzoek is gebleken dat de bijwerkingen beduidend minder zijn als je vóór de inenting een homeopathische variant van het vaccin toedient. Op vraag van ouders worden kinderen in de praktijk rondom de vaccinaties homeopathisch begeleid. Ook als een kind klachten heeft sinds de vaccinaties, is het mogelijk om het immuunsysteem homeopathisch te ‘ontstoren’, waarbij overigens niet de beschermende dekking van de inenting ongedaan gemaakt wordt. Overigens is behandeling met het constitutiemiddel van het kind in veel gevallen een betere keuze.

Vaccinatie voor verre reizen

In de meest voorkomende gevallen kan de inenting homeopathisch begeleid worden. In een enkel geval kan zelfs gekozen worden voor een homeopathische vervanging, zoals bij malaria, hepatitis A of griep (wanneer je niet tot de risicogroep behoort). Ook kun je kiezen voor vaccinatie & homeopathische variant om een nog betere bescherming te hebben. Informeer naar de mogelijkheden. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.